Omdat acteur Robby Cleiren zijn agenda steeds leger zag worden, bedacht hij een plan B: leraar Nederlands worden. ‘Als er te veel acteurs en te weinig leraren zijn, moet je daar misschien wel je conclusies uit trekken.’
Borgerhout, de donkere dagen voor Kerst. Het is halfnegen ’s avonds, maar in de vertrekken die Robby Cleiren en zijn theatergezelschap De Roovers delen met enkele andere Antwerpse gezelschappen brandt nog licht. Op hun vergadertafel ligt, een tekst van de Duitse schrijfster Rebekka Kricheldorf die De Roovers volgende lente in zestien Vlaamse schouwburgen opvoeren.
In die zin kun je als leraar misschien wel meer het verschil maken. Een goede leraar kan voor een leerling een wereld openen die anders voor hem gesloten was gebleven. En natuurlijk speelt er ook wel een soort maatschappelijke realiteit mee. Wij, acteurs, vissen met veel in een steeds kleiner wordende vijver. Als er te veel acteurs en te weinig leraren zijn, moet je daar misschien wel je conclusies uit trekken.
Misogynie en toxische mannelijkheid vormen een rode draad door de literatuurgeschiedenis. Is dat een reden om ze niet meer te lezen?Dat zou ik erg spijtig vinden. Ik zal te allen tijde voor die klassiekers blijven opkomen. Maar tegelijk is er ook een stemmetje dat zegt:Op zich heb ik geen problemen met dit soort radicale visies, zeker niet als ze van jonge mensen komen. In die radicaliteit zit vaak een energie die je nodig hebt om dingen te veranderen.
Dat merk ik ook als ik met mijn studenten zo’n moeilijke tekst van Vondel lees. Je kunt die zinnen pas begrijpen als je de structuur, zeg maar de wiskunde van de taal, doorgrondt. Ik denk dat je als leraar ook niet in de val van de onderschatting mag trappen. Ik herinner mij heel goed een leraar Nederlands die elke les begon met een gedicht. Soms waren dat gedichten in het Italiaans of Spaans.
Het effect op mijn concentratie is enorm. Ik lees dan met een overgave die ik al lang niet meer had meegemaakt. Het lijkt me nogal vanzelfsprekend dat een toestel dat constant naar je aandacht hengelt een hinderpaal is bij het leren. Philip Brinckman, de onderwijsexpert die directeur is in een college in Turnhout, vertelde dat de smartphone in zijn klassen verboden is.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Koning Filip in documentaire: ‘Ik kon pas echt mezelf zijn nadat ik de troon had bestegen’Het heeft lang geduurd voor Filip, koning van België, zichzelf kon zijn. Welgeteld 53 jaar. Dat geeft hij zelf toe in een nieuwe documentaire van regisseur Nicolas Delvaulx, die eerder het revelerende Paola, côté jardin maakte.
Lire la suite »
‘Ik zeg altijd ja, want ik wil niets meer missen’In haar studententijd werd de stofwisselingsziekte muco haar bijna fataal, maar na een longtransplantatie staat Lisa De Mey (25) weer volop in het leven. ‘Ik was nog jobstudent toen mijn bazin vroeg of ik de winkel wou overnemen. Ik dacht: fuck it, ik doe het gewoon.
Lire la suite »
Welk cadeautje onder de 30 euro geef ik aan iemand die ik minder goed ken?Als je secret santa dit jaar niet een van je vrienden of favoriete collega’s is, kunnen er al snel doembeelden van urenlange zoektochten opduiken. Online, of nog erger, in drukke winkelstraten. Wij vroeger zeven kenners naar leuke vondsten in hun vakgebied, om de zoektocht meteen af te bakenen.
Lire la suite »
Le Forem : un acteur clé pour l'emploi en WallonieJulie Morelle discute de l'efficacité du Forem avec Marie-Kristine Van Bockestael, l'ancienne administratrice générale, à la retraite. Depuis les crises pétrolières et financières, le Forem a été perçu comme un sauveur pour les demandeurs d'emploi en Wallonie.
Lire la suite »
Zet ik als moslima een kerstboom?Collega Lamiae Ben Ayad overdenkt de vraag die ze zich elk jaar stelt: zet ik als moslima een kerstboom? Ze laveert tussen haar eigen verlangen naar warmte en de lacherige reacties van familie en vrienden.
Lire la suite »
Schrijver Arnon Grunberg bezocht Noorse asielcentra: ‘Ik ben verbaasd hoe vredig het hier is’De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg trok naar Noorwegen en bezocht er verschillende asielcentra. In het Hoge Noorden pakken ze het helemaal anders aan dan in de Lage Landen, zo blijkt.
Lire la suite »