De Amerikaanse economie staat voor uitdagingen vanwege de angst voor inflatie en de stijgende langetermijnrente. Trump's belofte om invoertarieven te verhogen versterkt de inflatie-angst. Ook de sterke arbeidsmarkt kan leiden tot hogere lonen en inflatie. De Wall Street reageert met een daling in aandelen, met de angst dat een rente van 5% een breekpunt voor de aandelenmarkt kan zijn.
Op basis van Trump s uitspraken verwachten Amerikaanse consumenten dat hun winkelkar de komende maanden een stuk duurder zal worden. De vrees voor inflatie stuwt de Amerikaanse langetermijnrente intussen omhoog, waardoor beleggers kieskeuriger worden.Fijn nieuws vanuit de VS: in december kwamen er 256.000 banen bij, veel meer dan de 165.000 jobs die analisten hadden verwacht. De werkloosheid zakte van 4,2 procent naar 4,1 procent.
Tegelijk bleek uit een enquête van de Universiteit van Michigan dat de Amerikaanse consument de volgende jaren een gemiddelde inflatie van 3,3 procent verwacht (in december was die 2,8 procent). Zelfs de niet-analist begrijpt dat de door Trump beloofde verhoging van de invoertarieven tot prijsstijgingen zal leiden. Ook de langdurig sterk blijvende arbeidsmarkt kan de lonen opwaarts stuwen. In december nam de groei van de lonen (uurtarieven) wel wat af (3,9 procent, tegenover 4 procent in november). Maar die lichte, mogelijk tijdelijke terugval is duidelijk onvoldoende voor beursstrategen. Bank of America stuurde meteen de boodschap uit dat “de Fed de rente dit jaar misschien niet meer zal verlagen. De volgende aanpassing kan zelfs een verhoging worden.” De aandelen kenden in het prille beursjaar al winst en verlies, maar vrijdag ging Wall Street kort na de opening bijna 2 procent kopje-onder. De vrees voor inflatie duwde de Amerikaanse langetermijnrente naar 4,76 procent. Dat is dicht tegen 5 procent, wat velen als een breekpunt zien, vooral voor de aandelen op Wall Street. Want beleggers eisen dan een hoger rendement van aandelen, of ze stappen over naar obligaties. Dat kan het begin van het einde zijn van de sterk presterende Amerikaanse economie. De Amerikaanse langetermijnrente heeft er sinds augustus al een vrije lange en scherpe klim op zitten, maar Wall Street liet er zich niet door verontrusten. De AI-hype en de technologieaandelen bleven de Amerikaanse aandelenindex hoger duwen. In 2022, het jaar met de grote renteommekeer, leerden we dat precies de technologieaandelen het meeste last hebben van een klimmende rente. Als groeiaandelen worden hun toekomstige winsten al meer in hun aandelenkoers verrekend. Met een hogere rente is die verhoopte winst verrekend naar vandaag (verdisconteerd) minder waard. Maar er is ook hoop: een dalende beurs kan Trump snel doen afzien van zijn inflatoire plannen
ECONOMIE INFLATIE RENTE WALL STREET TRUMP
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Spaanse economie rijdt iedereen uit de wielen, en kan zelfs de Amerikaanse overvleugelenVan alle rijke landen doet niemand het economisch beter dan Spanje, merkt The Economist op. Boomend toerisme, meer migratie en hoge overheidsuitgaven voeden het succes. Maar kan Spanje dat ook volhouden?
Lire la suite »
Spanningen aan de grens lopen verder op: Afghanistan voert aanvallen uit op doelwitten in PakistanDe talibanregering in Afghanistan heeft zaterdag aanvallen uitgevoerd op verschillende doelwitten in buurland Pakistan als vergelding voor een dodelijk bombardement door het Pakistaanse leger op dinsdag. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.
Lire la suite »
Spanningen aan de grens lopen verder op: Afghanistan voert aanvallen uit op doelwitten in PakistanDe talibanregering in Afghanistan heeft zaterdag aanvallen uitgevoerd op verschillende doelwitten in buurland Pakistan als vergelding voor een dodelijk bombardement door het Pakistaanse leger op dinsdag. Dat heeft het Afghaanse ministerie van Defensie bekendgemaakt.
Lire la suite »
Jonathan Holslag: Demografische Druk en Spanningen tussen GrootmachtenEx-professor en burgemeester Jonathan Holslag schetst een zorgwekkend beeld van de wereldorde. Hij waarschuwt voor de gigantische migratiedruk vanuit Afrika, zowel op Afrikaanse steden als op Europa, en voor de oplopende spanningen tussen China en Amerika. Holslag ziet de verzwakking van het Westen als de kern van deze mondiale spanningen.
Lire la suite »
Amerikaanse justitie wil geen uitstel van TikTok-banHet Amerikaanse ministerie van Justitie wil niet weten van een uitstel van de wet die het Chinese ByteDance verplicht de Amerikaanse onderdelen van de populaire videoapp TikTok te verkopen. De verkozen Amerikaanse president Donald Trump had het Amerikaanse Hooggerechtshof daarom gevraagd.
Lire la suite »
Amerikaanse Sprinter Fred Kerley in Miami Beach GearresteerdDe Amerikaanse sprinter Fred Kerley, tweevoudig olympisch medaillewinnaar en voormalig wereldkampioen, is donderdag in Miami Beach gearresteerd na een aanvaring met politieagenten. Kerley’s advocaat spreekt van “buitensporig geweld” van de politie.
Lire la suite »