Het gat in de Vlaamse begroting loopt volgend jaar op tot 2 miljard euro. De registratierechten leveren 690 miljoen euro minder op dan gedacht, en ook de sputterende economische motor brengt 310 miljoen minder geld in het laatje.
Nog drie weken hebben de Vlaamse excellenties om de laatste begroting van deze regeerperiode in elkaar te boksen. Op maandag 25 september stelt minister-president Jan Jambon die dan tijdens zijn Septemberverklaring voor. Als alles tegen dan klaar raakt tenminste. Door een kletterende ruzie met CD&V over de indexering van de kinderbijslag kon Jambon vorig jaar pas drie dagen later afzakken naar het Vlaams Parlement.
De corona- en energiecrisis deden het Vlaamse tekort de voorbije jaren opnieuw oplopen, maar nu komt daar ook nog eens een zware factuur bij van de teruglopende verkoop van huizen in Vlaanderen. De eerste zes maanden van dit jaar werden 23 procent minder akten verleden, en ook de tweede helft van 2023 wordt met een daling van 20 procent rekening gehouden. Daarnaast stijgen de huizenprijzen niet zoals verwacht.
De Vlaamse liberalen willen bijvoorbeeld graag de jobbonus nog uitbreiden en azen ook op meer geld voor het leerlingenvervoer, een hoofdpijndossier dat minister van Mobiliteit Lydia Peeters maar niet opgelost krijgt. Daarnaast is er ook nog het plan om voor particulieren opnieuw een premie voor elektrische wagens in te voeren, zowel voor de aankoop van nieuwe als voor tweedehandswagens.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Begrotingstekort van Vlaamse regering loopt op tot 2 miljard euroHet gat in de Vlaamse begroting loopt volgend jaar op tot 2 miljard euro. De registratierechten leveren 690 miljoen euro minder op dan gedacht, en ook de sputterende economische motor brengt 310 miljoen minder geld in het laatje.
Lire la suite »
Zomerweer definitief voorbij nu eerste onweersbuien op de deur kloppen? “Geen tropische temperaturen meer”In de eerste week van september sneuvelde het ene na het andere hitterecord. Het leverde zelfs de eerste hittegolf in september sinds het begin van de metingen op. Maar vanaf maandag kunnen de eerste onweersbuien die hete temperaturen doen kelderen. Is daarmee ook definitief het einde van de weerkundige zomer ingeluid? “Het is niet zo dat we plots met stormweer gaan te maken krijgen of temperaturen die onder de 15 graden zakken”, zegt weerman David Dehenauw, verbonden aan het KMI
Lire la suite »