Chronische pijn kan op zo veel verschillende manieren door de hersenen uitgelokt worden dat het zeer de vraag is of er ooit een behandeling komt die de meeste pijnlijders kan helpen.
Mensen die fysiek actief zijn, hebben een hogere tolerantie voor pijn dan mensen die weinig bewegen. Dat meldde het wetenschappelijk vakblad. De studie kon een direct verband leggen tussen de mate van fysieke activiteit en de mate van verdraagzaamheid voor pijn: hoe actiever iemand is, hoe minder pijngevoelig. Pijn was in de studie wel een relatief begrip: ze werd geëvalueerd door te meten hoe lang iemand een hand in water van slechts 3 graden kon houden.
Een zwaar rouwproces kan het pijncentrum in de hersenen even hevig activeren als een geforceerde rug.Pijn zorgt voor een dubbel gevoel. We hebben ze nodig voor onze overleving, maar ze kan ons wel tot wanhoop drijven. Zonder pijn zouden we ons te gemakkelijk in kwetsbare omstandigheden begeven. Pijnreflexen, die bliksemsnel kunnen komen, moeten ons ervoor behoeden dat we te hete potten vastnemen of te zware sprongen maken.
Meerdere zones in de hersenen worden ingeschakeld in het sturen van pijnervaringen. Daarbij zien we opmerkelijke verschillen tussen mensen: de ene produceert en ervaart pijn op een totaal andere manier dan de andere. Uit beeldvormingsstudies met hersenscans volgt dat sommige constellaties van het pijncentrum in de hersenen gemakkelijker tot chronische pijn leiden dan andere. Het impliceert dat niet alle mensen even vatbaar zijn voor de ontwikkeling van chronische pijn.
Verwaarloosde of misbruikte kinderen hebben een verhoogde kans om als volwassene chronische pijn te ontwikkelen. Klassieke pijnbestrijders kunnen negatieve gevoelens counteren, en antidepressiva kunnen pijn stillen.Een belangrijke vraag is of de nieuwe inzichten uitzicht bieden op efficiëntere behandelingen. Er is lange tijd een soort stilstand geweest in de geneeskundige aanpak van pijn, hoewel er nog altijd geen echt goede pijnstiller is, zeker niet voor chronische pijn. Omdat pijn zo verschillend kan worden uitgelokt, heeft pijnbestrijding niet voor iedereen hetzelfde effect.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Chronische pijn: waarom de kans klein is dat er ooit behandeling komtChronische pijn kan op zo veel verschillende manieren door de hersenen uitgelokt worden dat het zeer de vraag is of er ooit een behandeling komt die de meeste pijnlijders kan helpen.
Lire la suite »
Nederlandse zanger Joost Klein: als Mowgli werd opgevoed door het internetDe Nederlandse zanger Joost veroverde eerst Youtube en daarna de muziekindustrie. Nu vertegenwoordigt de rapper op stuiterbeats Nederland op het Songfestival.
Lire la suite »
Kempense ziekenhuizen verwelkomen drie kerstkindjes: “Het voelt alsof je een klein Jezusje in handen hebt”Geen klassieke kerstavond met vrienden en cadeaus bij Tomasz en Enkhmaa uit Mol. Hun plannen vielen letterlijk in het water toen ze zich na het kerstdiner naar het Heilig Hart Ziekenhuis in Mol begaven. Daar werden ze verrast met de geboorte van hun zoontje op kerstavond. Ook in andere Kempense ziekenhuizen werden er op kerstavond baby's geboren, waardoor het een bijzondere en vreugdevolle avond was voor de kersverse ouders.
Lire la suite »
Verontwaardiging om overvol aquarium in Delhaize-winkel: “De levende kreeften liggen gewoon op de dode”Verschillende klanten van het Delhaize-filiaal in Nederename hebben hun ongenoegen geuit over het feit dat kreeften er opeengestapeld gestapeld zaten in een te klein aquarium. De zelfstandige uitbater wenst niet te reageren, maar werd intussen op de vingers getikt door het hoofdkantoor.
Lire la suite »
Hoe organiseer je een feest voor vogels in de tuin?Hoe wild is de tuin? Hoe dichtbij is de natuur? Kaat Schaubroeck trekt naar buiten en sprokkelt wat mooi, ontroerend of interessant is. Deze week: vogels voederen (en een heel klein beetje temmen).
Lire la suite »
Fietsersbond brengt aandachtspunten in kaart: “Veiligheid kan nog beter”Een delegatie van de Fietsersbond Kasterlee-Lichtaart-Tielen (KLT) bracht weer enkele knelpunten in de gemeente voor fietsers in kaart. “Zo zou Klein Broek beter enkel voorbestemd zijn voor fietsers, landbouwers en bestemmingsverkeer”, zegt Jef Peeters van de Fietsersbond.
Lire la suite »