Nederlandse onderzoekers zeggen dat het “weggegooid geld” is om massaal nesten van de Aziatische hoornaar te blijven ruimen. Volgens de wetenschappers hebben we de strijd tegen het insect verloren. “We zullen ermee moeten leren leven.”
Wie nog nooit een Aziatische hoornaar gezien heeft, krijgt daar deze zomer uitgebreid de gelegenheid toe. Voor deze zomer kondigt zich immers een ongeziene toename van de invasieve exoot aan. De wesp, die 2 tot 3 centimeter groot is, boezemt niet alleen door zijn omvang angst in, maar ook omdat een heel nest al gauw tienduizend honingbijen verorbert.
Aziatische hoornaar bij ons flink in opmars. Hoe herken je ze? En wat doe je het best als je er eentje ziet? In een pas verschenen advies nemen Zeegers en zijn collega Rick Buesink duidelijk stelling in: de massale bestrijding van nesten is“weggegooid geld”. Dat is opmerkelijk, omdat de Aziatische hoornaar op de Europese Unielijst staat. Die bepaalt dat landen een beginnende populatie moeten uitroeien, en een bestaande populatie moeten beheren. Al kunnen landen in dat laatste stadium ook kiezen voor een ‘nulbeheer’, zoals Zeegers voorstelt.
Volgens de imkers gaat het niet louter om de gezondheid van de bij, maar ook om die van de mens. “In de omgeving van zijn nest is de hoornaar bijzonder agressief. Vorig jaar waren er vijf incidenten in Vlaanderen. Een kraanmachinist kreeg 20 steken. Gelukkig heeft hij het gehaald”, zegt De Backer. “Dat klopt,” stelt Zeegers, “maar dat is voor de Europese hoornaar niet anders. Die bouwt zijn primaire nesten op precies dezelfde plekken. Daar werd nooit een probleem van gemaakt. De imkers grijpen alle argumenten aan. Dat is cherrypicking. Zo doe je niet aan wetenschap. Het is een bedacht probleem.”
Om te vermijden dat hij zich ook te goed zou doen aan zeldzame soorten, concentreert Vlaanderen de bestrijding in de eerste plaats rond kwetsbare gebieden zoals heide, schorren en slikken en wilgenvloedbossen. “Daar hebben we al zo weinig van, en we willen die zeer waardevolle fauna en flora beschermen”, zegt Adriaens.Schattingen uit Frankrijk laten ziet dat de populatie elk jaar vervijfvoudigt. Dat is ook voor Vlaanderen de inschatting, in Nederland gaat het jaarlijks maal zeven.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
De strijd tegen de Aziatische hoornaar is verloren: “Dit wordt het meest zichtbare insect in Vlaanderen”Gezien de onstuitbare opmars van de Aziatische hoornaar is het “weggegooid geld” om massaal nesten te blijven ruimen, stellen Nederlandse onderzoekers. “We zullen ermee moeten leren leven.”
Lire la suite »
Dit weekend mogelijk unieke kans om noorderlicht in Vlaanderen te zien: “Dit kan 2003 evenaren”Het belooft een spannend weekend te worden voor noorderlichtjagers. “We krijgen zeker zaterdagavond een unieke kans om het noorderlicht met het blote oog waar te nemen”, klinkt het enthousiast bij noorderlichtspecialist Ruben Weytjens.
Lire la suite »
Dit Aziatische land is dé reisbestemming voor 2024: “Natuur, cultuur en budgetvriendelijk”Olifanten in het wild, Unesco werelderfgoed en parelwitte stranden. Dit land lijkt dé nieuwe vakantiebestemming voor 2024. “We hebben dit jaar al meer boekingen dan in heel 2023”, klinkt het bij reisorganisatie Connections.
Lire la suite »
Dit is de winnaar van ‘Big brother’: “Zo blij, maar dit had ik nooit verwacht”Na negentig dagen zit het vierde seizoen van ‘Big brother’ erop. Afsluiten wordt gedaan in stijl en met een winnaar. Dat is opnieuw een Belg: Glenn (32) uit Stekene gaat met de prijzenpot naar huis.
Lire la suite »
‘Er zal niet snel een Aziatische NAVO komen’Net zoals in Europa kijken ook de bondgenoten van de Verenigde Staten in Azië niet uit naar een terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis. Ze hebben
Lire la suite »
Wuustwezel deelt gratis vallen uit om Aziatische hoornaar te vangen en te eliminerenWuustwezel bindt de strijd aan met de Aziatische hoornaar en gebruikt daarvoor de innovatieve techniek: spring tapping. Opzet is om de koninginnen te vangen en zo nieuwe nesten te voorkomen. De gemeente deelt gratis vallen uit om mee te strijden tegen deze invasieve exoot.
Lire la suite »