De dramatische verkiezingsuitslag en meerdere aflopende carrières maken een einde aan de vier politieke dynastieën die decennialang de dienst uitmaakten bij Open VLD.
Marleen Vanderpoorten, Guy Verhofstadt , Herman De Croo en Karel De Gucht in betere tijden, bij een partijcongres in 2003. — © belga
De zware verkiezingsnederlaag op 9 juni voor de Vlaamse liberalen heeft de vier traditionele ‘geslachten’ bij Open VLD midscheeps geraakt. De armada’s van De Croo, De Gucht, Vanderpoorten-Dewael en Declerq-Verhofstadt zonken roemloos.Sinds het vertrek van Egbert Lachaert als voorzitter deelde het geslacht-De Croo de lakens uit in de partij. Open VLD zette in op de premier als absolute kopman. Alexander De Croo gedroeg zich als, met trouwe compagnon Vincent Van Quickenborne als raadgever.
Maar op 9 juni werd het huis De Croo vernietigd. De kans op een wederopbouw lijkt nihil. Vader Herman De Croo wacht stilletjes op tram 9, zoon De Croo vertrekt binnenkort uit de Kamer. Een toekomst buiten de politiek wenkt. Van Quickenborne en Ongena zijn alle krediet kwijt, de twee anderen zullen in de oppositie op eigen benen moeten leren staan.Meer dan eens hield Alexander De Croo bij de lijstvorming ruggespraak met voormalig voorzitter en boegbeeld Karel De Gucht.
Ogenschijnlijk sluit Jean-Jacques met zijn vertrek de deur van het huis De Gucht, al is er nog een kans dat de dynastie opvolging vindt: ondertussen gonst de naam van broer Frédéric als kandidaat-voorzitter. De oudste zoon van Karel leidt de afdeling van deen haalde een niet onaardige score op de MR-Kamerlijst voor Brussel. Maar het is de vraag of hij zijn job als manager van een succesvol privébedrijf wil opgeven.
Alexander De Croo Karel De Gucht Guy Verhofstadt Patrick Dewael
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Open VLD maakt verrassende ruk naar linksTerwijl alle andere partijen naar rechts opschuiven op culturele thema’s, trekt Open VLD naar links, leert de Stemtest ons. De liberalen zijn op zoek naar onontgonnen terrein.
Lire la suite »
Open VLD wil herbronnen in de oppositie, al stribbelen enkele leden toch tegenHet partijbureau van Open VLD koos categoriek voor de oppositie, op elk niveau. Maar binnen de partij vinden sommigen dat wel heel voorbarig. Want wat als Open VLD straks oppositie moet voeren tegen centrumrechts beleid? Tegen liberaal beleid?
Lire la suite »
Lokale lijsttrekker Open VLD richt nieuwe partij op: Ieder1 AartselaarIn Aartselaar komt er bij de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober een volledig nieuwe partij op. Ieder1 Aartselaar heet die. De sterke man van die nieuwe lijst moet Glenn Anné worden.
Lire la suite »
Zelfs in de oppositie gaat Open VLD moeilijke tijden tegemoetMet de liberale familie is iets vreemds gebeurd. In Vlaanderen krijgt Open VLD een opdoffer vanjewelste, aan Franstalige kant schittert de MR. Hoe kan dat? En komt Open VLD deze opdoffer nog wel te boven? We kijken ook naar Europa waar uiterst rechts uithaalt en met name in Frankrijk ophef veroorzaakt.
Lire la suite »
Nu de partijtop ontslag heeft genomen: wie staat op om Open VLD te redden?De nederlaag was een “collectieve verantwoordelijkheid” en het hele partijbestuur van Open VLD neemt dan ook ontslag. Tegen het einde van augustus moet een nieuwe partijvoorzitter én partijtop klaar staan. Wie loopt zich warm?
Lire la suite »
“Dit is geen kwestie van hocus pocus pats”: hoe komt Open VLD de afstraffing te boven?Het voltallige partijbestuur van Open VLD neemt ontslag. Er bestaat geen andere weg om de geloofwaardigheid opnieuw op te krikken. Een nieuwe voorzitter ligt niet meteen voor het grijpen, hij of zij zal zelf moeten opstaan.
Lire la suite »