Dierenvet belandt steeds vaker in vliegtuigmotoren en dat is mogelijk slecht nieuws voor het klimaat vrtnws
, is een koepelterm voor verschillende duurzame vliegtuigbrandstoffen. Dat zijn brandstoffen die gemaakt worden van plantaardige of dierlijke vetten of e-kerosine op basis van groene waterstof en CO₂. Die brandstoffen kunnen gewoon gemengd worden met traditionele kerosine. Zulke duurzame brandstoffen zouden volgens sommige berekeningen de klimaatimpact van een vlucht tot 70 procent kunnen terugdringen.
Die dierlijke vetten zijn ook het op één na belangrijkste bestanddeel van de duurzame vliegtuigbrandstof SAF, na gebruikte kookolie. En de luchtvaartsector wil snel meer gaan inzetten op SAF. Volgens projecties zal de vraag naar dierlijke vetten voor SAF tegen 2030 liefst 80 keer hoger liggen.In het ideale geval worden zulke biobrandstoffen enkel gemaakt van dierlijk vetafval van de zogenaamde categorieën 1 en 2.
Europa probeert dat te ontraden door brandstofproducenten financieel te belonen wanneer ze laagkwalitatieve dierlijke vetten van categorie 1 en 2 gebruiken. Maar dat systeem werkt dus niet helemaal. De productie van biobrandstoffen op basis van dierlijke vetten stijgt zo snel dat enkel de laagkwalitatieve vetten niet volstaan.Dat is om twee redenen een probleem, zegt T&E. Er dreigen immers vervangingseffecten.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Slecht nieuws voor slechtvalken: vogelgriep houdt lelijk huis in Vlaamse populatie
Lire la suite »
Aardbeving met kracht van 6,2 voor zuidkust van Nieuw-ZeelandEen aardbeving met een kracht van 6,2 werd woensdagochtend geregistreerd voor de zuidkust van Nieuw-Zeeland. Dat meldt het Amerikaans geofysisch instituut USGS.
Lire la suite »
Brand op de Hoge Venen slechter nieuws voor broedende vogels dan voor plantenIn de Hoge Venen viel 170 hectare natuur ten prooi aan de vlammen. De brand bleef oppervlakkig dus de vegetatie herpakt zich wel. Maar de tijd dat een (gecontroleerde) brand een zegen voor de natuur was, ligt achter ons.
Lire la suite »