Scholen krijgen nieuwe mogelijkheden om het lerarentekort aan te pakken, er komen premies voor wie een opleiding voor een knelpuntberoep volgt en ook korte celstraffen zullen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Een overzicht van wat er allemaal verandert vanaf 1 september.
Vanaf dit schooljaar moeten alle Vlaamse leerlingen op vier momenten in hun schoolcarrière een centrale toets voor Nederlands en Wiskunde afleggen. Dat gebeurt in het vierde leerjaar, het zesde leerjaar, het tweede jaar secundair en het zesde jaar secundair. De Vlaamse toets moet bijdragen aan de strijd tegen de dalende onderwijskwaliteit.
Wie met de opleiding start krijgt 750 euro. Na het succesvol voltooien van de opleiding komt daar 1.000 euro bij, en wie binnen de vier maanden na de opleiding minstens 28 dagen heeft gewerkt krijgt 1.500 euro. De financiële stimulans geldt voor de opleidingen die starten vanaf september tot oktober 2024. Nadien wordt de maatregel geëvalueerd.
De premie kwalificerend werkplekleren wordt één keer per schooljaar uitbetaald en een bedrijf kan het bedrag tot drie keer ontvangen per leerling. Het systeem vervangt premies als de stagebonus en de RSZ-korting voor bedrijven met een mentor om leerlingen te begeleiden. Inburgeraars volgen verspreid over 113 locaties in Vlaanderen een opleiding ‘Nederlands als tweede taal’, bekend onder de noemer ‘NT2’. Tot nu toe had de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Ligo-centra voor basiseducatie een eigen opleiding en een eigen toets Nederlands, maar vanaf september moeten alle anderstaligen een gestandaardiseerde test afleggen. Het resultaat van die test heeft juridische gevolgen. Zo bepaalt ze onder meer mee of iemand recht heeft op een sociale huurwoning.
Verder kunnen mensen met een pedagogisch bekwaamheidsbewijs die in een bedrijf werken dat aan het herstructureren is, voltijds ingezet worden in het onderwijs. Voor die mensen verandert er aan hun loonsvoorwaarden niets. De overheid betaalt hen zoveel als een leerkracht. “We storten dat loon aan het betrokken bedrijf en het bedrijf zorgt ervoor dat het resterende loonverschil wordt gedicht”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts .
Als een leerling met een speciale nood in het gewone onderwijs les volgt, kan de klassenraad beslissen dat het niet lukt om die leerlingen de juiste zorg aan te bieden of dat de zorg voor die ene leerling ten koste gaat van de andere leerlingen. “Het is niet realistisch om elke leerling naar het gewoon onderwijs te sturen. Je moet ook durven zeggen dat niet ieder kind daar terechtkan. Daarom investeren we volop in het bijzonder onderwijs”, verklaart Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.
Elke school, academie of centrum moet een intern kanaal hebben om inbreuken te melden. Daarnaast kunnen inbreuken ook gemeld worden bij de Vlaamse ombudsdienst voor niet-hoger onderwijs of bij de regeringscommissarissen voor hoger onderwijs.Eerste herinnering voor factuur gratis
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Belgian Tornados verrassend uitgeschakeld op WK atletiek: “Dit is een stap achteruit”Geen achtste WK-finale op rij voor de Belgian Tornados. Op het WK atletiek in Boedapest sneuvelden ze in de reeksen van de 4x400 meter. Ze eindigden negende, op één tiende van de finale. “Dit is zéér teleurstellend”, klonk het na afloop.
Lire la suite »
De heilige graal: nog nooit won een wielerteam in één seizoen de drie grote rondesNog nooit won een wielerteam in één seizoen de drie grote rondes.
Lire la suite »
In de VS is het al een ware plaag, maar nu kan spraaksoftware ook Nederlands ‘klonen’: “Dit is een bezorgdheid”In de VS is het een ware plaag. Cybercriminelen die stemmen van familieleden klonen om mensen op te lichten via de telefoon. Bij ons is het fenomeen nog onbestaand, maar daar dreigt snel verandering in te komen. De spraaksoftware ElevenLabs kent sinds deze week ook Nederlands.
Lire la suite »
Ophef in India om filmpje waarin lerares haar leerlingen vraagt om huilend moslimkind te slaanEr is heel wat ophef in India rond een video waarin een lerares aan haar leerlingen vraagt om een van hun klasgenootjes, een huilend moslimkind, te slaan.
Lire la suite »