In haar artikel “Als de leerling wordt weggestuurd, heeft de school gefaald” haalt Ann Peuteman een pijnlijk punt aan: in ons land kampen scholen steeds
‘Er hangt een taboe rond jongeren waarop leerkrachten en leerlingenbegeleiders geen vat meer hebben’, schrijft leerkracht Brecht Nuyts. Hij pleit voor meer mildheid voor scholen. haalt Ann Peuteman een pijnlijk punt aan: in ons land kampen scholen steeds vaker met jongeren waar een team van opvoedkundigen geen weg mee weet.
Niet alleen is dat victim blaming, deze visie lijkt dominant bij experten die bepalen hoe scholen beleid voeren, toch hindert ze een effectieve aanpak van het probleem.Er wordt gesproken over een jongen met gedragsproblemen die een groot mes in zijn rugzak meezeult om mogelijks een schoolgenoot ermee aan te vallen. Gelijkaardige verhalen zijn helaas de realiteit op heel wat scholen in Vlaanderen.
Het is naar mijn aanvoelen niet de school die faalt op zo’n moment, want een leerling uitsluiten is meestal het laatste wat zij willen. Dat voelt nooit goed. Er hangt een taboe rond jongeren waarop leerkrachten en leerlingenbegeleiders geen vat meer hebben. Niet alleen leerlingen die school na school allerhande probeersels doorlopen, riskeren we daarmee te behandelen als labomuizen. Ook hun klasgenoten staan telkens voor een hele hoop extra uitdagingen bovenop het normale curriculum en de pubertijd, terwijl ze net als iedereen recht hebben op faire onderwijskansen in een aangename, veilige klas.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Een beeldschoon Brussel of het fictieve Belgravia: Amerikaanse kerstfilms kiezen een onbestaand Europa als decWat schreeuwt nog meer kerst dan sneeuw, liefde op het eerste gezicht en een vleugje magie? Europa natuurlijk, of toch als je moet afgaan op de nieuwe lichting Amerikaanse kerstfilms.
Lire la suite »
Vreemdgaan en geluk in relatiesIedereen die vreemdgaat is ongelukkig? Dat is een mythe, zegt de Duitse relatietherapeut en auteur Melanie Mittermaier. Ze spreekt uit ervaring. ‘Mijn man en ik doen ons best om monogaam te leven, maar als het niet lukt, praten we erover en vinden we een oplossing.’ Mittermaier is zelf 20 jaar getrouwd en heeft zich gespecialiseerd in vreemdgaan na een relatiecrisis. Intussen begeleidt ze al jaren koppels die het moeilijk hebben als gevolg van een affaire. ‘Het belangrijkste is dat mensen achteraf niet opnieuw het slachtoffer worden van Hollywood-romantiek en denken dat het hen nooit meer zal overkomen. Ze moeten er allebei rekening mee houden dat het weer kan gebeuren.’Niet per se. Zelfs in een gelukkige relatie kan iemand verliefd worden op een ander. Natuurlijk komt een affaire sneller als er een gebrek is aan seks of waardering in een relatie. Maar een professionele of persoonlijke crisis, zoals het overlijden van een ouder, kan ook leiden tot overspel
Lire la suite »
Het metamorfosejaar van Musketon: hoe maak je van een illustrator een kunstenaar?Bert Dries aka Musketon heeft een jaar vol hoogtepunten achter de rug. De illustrator werd kunstenaar, de prijzen voor zijn werk schoten de hoogte in. Met dank aan zijn netwerk.
Lire la suite »
‘Naar de kern van Kerst: over een hulpeloze baby en een wereldleider’Ieder van ons die onlangs op geboortebezoek ging, kan het beamen: we roepen ‘ooh’ en ‘aah’ en ‘wauw’ uit over een wolk van een baby, vertederend en (nog)
Lire la suite »
Na aanhouding Hind Eljadid: ‘Een dichteres opsluiten is een schandvlek voor de stad Mechelen’De Antwerpse dichteres Hind Eljadid belandde zaterdag zes uur achter de tralies in Mechelen. Op het openingsfeest van het Belgische EU-voorzitterschap had ze opgeroepen tot solidariteit met het Palestijnse volk.
Lire la suite »
‘Van een muis die rommel opruimt, en een muis die dat niet doet’Stel je hebt een hele dag zwaar geknutseld in je schuur. Je weet dat je na afloop eigenlijk de rommel moet wegbergen, maar je bent ook maar een mens.
Lire la suite »