Op sociale media circuleert een spectaculaire video van een enorme maan met een rode schijn boven een berglandschap. De video is een vervalsing. We zien een afbeelding van Mars die geplakt werd op andere beelden. Een schoolvoorbeeld van nepbeelden die m...
gearchiveerd). Het bijschrift luidt telkens ‘de maan gezien vanuit de Alpen op 4800 meter’. De Twittervideo werd al meer dan 53.000 keer bekeken. We zien een enorme roodachtig hemellichaam boven een berglandschap.
Op zich is het behoorlijk onschuldig als deze beelden gemanipuleerd zouden zijn: het is niet onmiddellijk schadelijk voor de samenleving, er wordt geen haat of schadelijke desinformatie verspreid. Maar onechte beelden kunnen mensen ook doen twijfelen aan alles wat ze te zien krijgen. Daarom is het belangrijk om handvatten aan te reiken waardoor je zelf kunt achterhalen of iets vals of echt is.Het zou ontzettend veel tijd vragen om alle beelden die u online ziet passeren te checken.
Ook uw eigen ervaringen kunnen helpen. Wellicht zag u zelf al eens een zeer grote maan. Dat valt te verklaren door de. Dichtbij de horizon kan de maan groter lijken, omdat we die zien naast kleinere objecten zoals bomen of – zoals in de video – bergen. Of dit de enige en juiste verklaring is voor de maanillusie is voer voor wetenschappelijk debat.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Fermeture du bureau de Twitter à Bruxelles, inquiétude au sein de l'Union européenneTwitter ferme son bureau bruxellois, provoquant de vives inquiétude au sein de l'Union européenne quant au respect des...
Lire la suite »
Factcheck: Argentijns jongetje stierf aan dubbele longontsteking, niet aan covidvaccinOp Facebook en WhatsApp circuleert het bericht dat een Argentijnse jongen die het gezicht was van een promotiecampagne voor vaccinaties plots zou zijn overleden. Dat klopt gedeeltelijk. De jongen is overleden en hij was het gezicht van een campagne, maa...
Lire la suite »
Factcheck: nepnieuws over Oekraïense voetbalfans in Qatar ontmaskerdEen reportage van Al Jazeera zou tonen hoe drie Oekraïense voetbalsupporters werden opgepakt nadat ze nazistische slogans verspreidden in WK-gastland Qatar. Daar klopt niets van. Het gaat om een nepreportage afkomstig van een Russisch Telegramkanaal.
Lire la suite »
Factcheck: het is niet bewezen dat saffraan beter werkt dan antidepressiva‘Saffraan vaak beter dan antidepressiva’: dat lazen we op ABC Gezondheid. Maar er is geen bewijs voor.
Lire la suite »