“Koers is simpel: je hebt een winnaar en een verliezer,” zei Francesco Moser (73) inmiddels alweer dertien jaar geleden toen ik hem voor het eerst ontmoette en hij zijn wijnen kwam voorstellen in ons land. “Wijnmaken is heel andere koek. Er zijn duizenden soorten, allemaal anders en als wijnmaker probeer je je te onderscheiden.
“Koers is simpel: je hebt een winnaar en een verliezer,” zei Francesco Moser inmiddels alweer dertien jaar geleden toen ik hem voor het eerst ontmoette en hij zijn wijnen kwam voorstellen in ons land. “Wijnmaken is heel andere koek. Er zijn duizenden soorten, allemaal anders en als wijnmaker probeer je je te onderscheiden.” Zijn mening is nog niet veranderd.Steeds meer beroemdheden wagen zich aan de kunst van het wijnmaken.
Die wijn, dat begon al midden de jaren 1900. Francesco’s opa Adriano Moser ging er met zijn vrouw in het dorpje Palu di Giovo wonen, in de Cembravallei. Zo’n 25 kilometer van de stad Trento en een ongelooflijke natuurpracht in het noorden van Italië. Adriano Moser plantte daar z’n eerste wijnstokken, eerder als een hobbyproject. Het was zoon Ignazio – de vader van Moser – die zich er fulltime mee ging bezighouden.Francesco stamt uit een groot gezin van twaalf broers en zusters.
De Cembra vallei is ronduit uniek, vooral voor de wijnbouw. Met dank aan de rivier Avisio die ontspringt in de gletsjers van Marmolada en via de vallei van di Fiemme naar Cembra stroomt. Het dal werd in de loop der eeuwen door de rivier fel uitgeslepen zodat de wijnbouwers zich verplicht zagen de wijnranken aan te planten op terrassen tegen de berghellingen aan. Die wijnterrassen worden van elkaar gescheiden door stenen muurtjes, hier muretti a secco genoemd.
Zomerreeks Slimmer Leven Celeb-Wijnen
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Olympische Spelen maken van Parijs een versterkte burcht, met kilometers nadarhekken en tienduizenden agentenMet verregaande maatregelen tegen terreur probeert Frankrijk het ‘nulrisico’ zo dicht mogelijk te benaderen. Maar de evoluties in het jihadisme maken het vaak nog moeilijker dan vroeger om aanslagplegers op te sporen.
Lire la suite »
Olympische Spelen maken van Parijs een versterkte burcht, met kilometers nadarhekkens en tienduizenden agentenMet verregaande maatregelen tegen terreur probeert Frankrijk het ‘nulrisico’ zo dicht mogelijk te benaderen. Maar de evoluties in het jihadisme maken het vaak nog moeilijker dan vroeger om aanslagplegers op te sporen.
Lire la suite »
“We hebben geprobeerd om iets echt iconisch te maken”: waarom de atletiekpiste in Parijs paars kleurtWaar is de tijd dat atletiekpistes per definitie baksteen rood waren? In Parijs pakken ze deze week uit met een paarse piste. En waarom? Ze wilden gewoon eens iets anders.
Lire la suite »
Belgen in Parijs gaan helemaal uit hun dak voor Evenepoel en Van Aert: “Dit overstijgt alles”“Remco-Remco-Remco!” Altijd maar luider klonk het. Van Aert en Evenepoel krijg je niet snel stil. Maar toen ze zaterdag, uren na hun medaillerace, het Belgian House hartje Parijs binnenstapten, werden zelfs zij er sprakeloos van. De Belgische enclave in de Franse hoofdstad ging helemaal uit zijn dak.
Lire la suite »
Geklap en boegeroep voor veelbesproken Nederlandse beachvolleyballer bij zijn eerste wedstrijd in ParijsDe Nederlandse beachvolleyballer Steven van de Velde (29) is bij zijn opkomst voor zijn eerste wedstrijd in Parijs met gemengde reacties begroet.
Lire la suite »
Geklap en boegeroep voor veelbesproken Nederlandse beachvolleyballer bij zijn eerste wedstrijd in ParijsDe Nederlandse beachvolleyballer Steven van de Velde (29) is bij zijn opkomst voor zijn eerste wedstrijd in Parijs met gemengde reacties begroet.
Lire la suite »