Het krioelt (weer) van het leven in de Schelde: wat zwemt er allemaal?

Belgique Nouvelles Nouvelles

Het krioelt (weer) van het leven in de Schelde: wat zwemt er allemaal?
Belgique Dernières Nouvelles,Belgique Actualités
  • 📰 destandaard
  • ⏱ Reading Time:
  • 63 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 28%
  • Publisher: 59%

De zeeprik, de elft en deze week de houting. Het zijn allemaal verdwenen vissoorten die sporadisch weer opduiken in de Schelde. De rivier heeft een uniek ecosysteem, maar zit nog volop in het herstel.

Onder het bruine wateroppervlak van de Schelde krioelt het van het leven. Van oudsher zwemmen trekvissen vanuit oceanen en zeeën de rivier op om te kunnen paaien in een van de vele zijarmen en overstromingsgebieden. De getijdenwerking reikt over een afstand van 160 kilometer tot in Merelbeke. Vergeleken met andere rivieren die sneller afgedamd worden, is dat ver.

Maar de Schelde heeft de reputatie van een vuile rivier. ‘Eind jaren 80 waren sommige delen morsdood’, zegt Jeroen Van Wichelen, die zeldzame vissoorten onderzoekt bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek . ‘Door vervuiling van industrie en landbouw en door het aanpassen van de rivieren. Meanders werden rechtgetrokken, oevers verstevigd. Het ging ten koste van de natuur.’

In de jaren 90 kwam de kentering. Waterzuiveringsstations zorgden voor een betere waterkwaliteit en langzaam maar zeker werd de natuurlijkheid van de rivier hersteld. Al dat werk wordt geregeld beloond met de terugkeer van een ‘uitgestorven’ vis. De fint en zeker de spiering zijn na moeilijke decennia weer dominant.De iconische soort voor getijdenrivieren is de steur. In Duitsland en Frankrijk lopen herstelprogramma’s, maar in de Schelde heeft het geen zin ze uit te zetten.

Met de huidige vispopulatie gaat het volgens Van Wichelen ‘matig’. Klimaatverandering speelt een rol, maar er zijn polluenten, hormoonverstoorders en invasieve exoten die moeilijk te verwijderen zijn. ‘De kwaliteit moet nog veel beter, maar we zitten op een niveau dat het steeds moeilijker wordt. Dan is de vondst van een al lang verdwenen soort bemoedigend.

Nous avons résumé cette actualité afin que vous puissiez la lire rapidement. Si l'actualité vous intéresse, vous pouvez lire le texte intégral ici. Lire la suite:

destandaard /  🏆 13. in BE

Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités

Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.

Het personeel van de gemeente Zwijndrecht heeft op het middaguur het werk neergelegdHet personeel van de gemeente Zwijndrecht heeft op het middaguur het werk neergelegdZe deden die symbolische actie omdat ze radicaal tegen de fusieplannen met Beveren en Kruibeke zijn. Het personeel vreest voor de eigen werking en denkt dat er afvloeiingen komen als ze worden opgeslorpt in een groter geheel.
Lire la suite »

Een echte griezel, een zalmachtige en de Noordzeegarnaal: wat zwemt allemaal in de Schelde?Een echte griezel, een zalmachtige en de Noordzeegarnaal: wat zwemt allemaal in de Schelde?De zeeprik, de elft en deze week de houting. Het zijn allemaal verdwenen vissoorten die sporadisch weer opduiken in de Schelde. De rivier heeft een uniek ecosysteem, maar zit nog volop in het herstel.
Lire la suite »

Het uitzicht van Melat Gebeyaw Nigussie: ‘Je moet even niks, gewoon het zicht in je opnemen’Het uitzicht van Melat Gebeyaw Nigussie: ‘Je moet even niks, gewoon het zicht in je opnemen’Sinds Melat Gebeyaw Nigussie directeur van de Beursschouwburg is, kijkt ze uit op het appartementsgebouw dat haar al aansprak toen ze nog student was. ‘Ik zie er het banale, alledaagse leven in een soort verstilde wereld.’
Lire la suite »

Uitgestorven vis duikt weer op in Schelde: ‘Wonderbaarlijke vangst’Uitgestorven vis duikt weer op in Schelde: ‘Wonderbaarlijke vangst’Er is een stevige houting gevangen in de Scheldepolder in Kruibeke. Deze zalmachtige stond geboekstaafd als uitgestorven, dus de vangst is goed nieuws.
Lire la suite »



Render Time: 2025-02-25 00:48:31