Een kleine botsing of kus, meer zou er niet nodig zijn geweest om Pluto van een ongewoon grote maan te voorzien. Of dat is althans de nieuwste theorie die maandag in het tijdschrift Nature Geoscience werd gepubliceerd.
Een kleine botsing of kus, meer zou er niet nodig zijn geweest om Pluto van een ongewoon grote maan te voorzien. Of dat is althans de nieuwste theorie die maandag in het tijdschriftWetenschappers hebben lang gedacht dat Charon net als de maan van de aarde is gevormd. Die laatste ontstond nadat een object ter grootte van Mars tegen onze planeet botste.
Volgens dat onderzoek botsten Pluto en Charon met elkaar en bleven ze waarschijnlijk hetzelfde. Ze zouden samen hebben rondgedraaid en vormden een object dat op een sneeuwpop zou lijken alvorens weer van elkaar te scheiden. “Binaire systemen ontstaan wanneer twee hemellichamen rond een gemeenschappelijk massamiddelpunt draaien, zoals kunstschaatsers die ronddraaien terwijl ze elkaars hand vasthouden”, aldus de auteurs.
“We weten dat het vrij vroeg is gebeurd, omdat er toen gigantische botsingen plaatsvonden - en met vroeg bedoel ik in de tientallen miljoenen jaren na de vorming van het zonnestelsel - rond dezelfde tijd als de vorming van de maan van de aarde”, aldus Denton.Pluto behoort tot een groep objecten die ver van de zon af staan en de Kuipergordel worden genoemd, waar duizenden ijzige overblijfselen van de vorming van het zonnestelsel rondhangen.
“Dit is belangrijk omdat we niet zeker weten welke thermische omstandigheden Pluto voor de inslag had”, aldus Denton. “Als Pluto gevormd is als een kouder lichaam zonder oceaan, dan kan de gigantische inslag het belangrijke omslagpunt zijn dat Pluto in de richting duwt van de vorming en instandhouding van een oceaan aan de oppervlakte.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Het vriendschapsbandje van Taylor Swift gaat nooit meer stuk: hoe een accessoire een symbool werdHebt u ook pas deze zomer geleerd wat een vriendschapsbandje was, toen Taylor Swifts concerten in Wenen werden geannuleerd wegens een geplande aanslag? Het nederige stukje huisvlijt werd daarmee het sympathiekste accessoire van 2024.
Lire la suite »
Luister eens naar een kunstwerk: hoe het Lam Gods de inspiratie was voor een jazzy soundtrackCombineer oude sacrale muziek met jazz en je krijgt de soundtrack voor een audiowandeling doorheen het Gentse MSK, met het Lam Gods als inspiratiebron.
Lire la suite »
Hoe een afgedankte kerstboom in een Berlijnse leeuwenkooi belandtNiets ademt zoveel ‘kerst’ als de geur van een vers omgehakte kerstboom en duizenden fonkelende lichtjes. Gezelligheid troef. Tot de kat erin begint te spelen en de droge naalden in je sokken belanden. Dan wordt het uitkijken naar het einde van de kerstperiode.
Lire la suite »
Subsidies voor een Mortselse reus, een Sint-Antoniusbeeld, een onderzoek naar verdwenen spoorwegen en EdegemseVijf projecten rond cultureel erfgoed in de Antwerpse zuidrand mogen dit jaar op subsidies rekenen. Erfgoedcel Zuidrand stelde deze nieuwe subsidie in april voor aan projecten die zorg dragen voor en ontsluiting bieden van roerend en immaterieel erfgoed.
Lire la suite »
Zangeres Gala Dragot: “Ik wil een diva worden, maar wel een diva met een mening”Nauwelijks 19 is Gala Dragot, maar helemaal klaar voor de wereld. De Brusselse zangeres die ooit The voice kids won, is even brat als breekbaar, en bovenal multigetalenteerd. Goeie kunst zal altijd een beetje politiek zijn”
Lire la suite »
Een single mama, een ex-footballspeler en een aspirant-verpleegster: jonge slachtoffers aanslag New Orleans krEen aspirant-verpleegster (18), een single mama, een footballspeler (27) die na de universiteit begon als trader in New York, een vader (37) die twee zonen nalaat: meer en meer jonge slachtoffers van de nieuwjaarsaanslag in New Orleans krijgen stuk voor stuk een gezicht.
Lire la suite »