Waarom springen we toch zo achteloos om met dit erfgoed?
Wat houdt de vrijheid van meningsuiting precies in? Waar liggen de grenzen ervan? En waar komt het idee eigenlijk vandaan? Het wordt allemaal helder uitgelegd op, een nieuwe, door academici van de KU Leuven ontwikkelde site die meer belangstelling en zelfs enthousiasme wil wekken voor onze Grondwet.
Een van die academici is Ana Van Liedekerke, doctoraatsstudent aan RIPPLE . ‘De Grondwet’, zegt ze, ‘bevat enkele basisconcepten van onze democratie, denk aan de vrije meningsuiting, het federalisme en de rechtsstaat. De bedoeling van onze site is om die concepten te verhelderen voor een zo breed mogelijk publiek. Daarnaast hebben we ook de verhalen achter de Grondwet willen vertellen. Die zijn hier, anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, nauwelijks bekend.
In de oorspronkelijke Grondwet staat: ‘De vryheyd der godsdiensten’ en ‘de vryheyd om zyne gevoelens op alle stoffen openlyk te uyten worden gewaerborgd’. Dat verschilt nauwelijks van huidig artikel 19: ‘De vrijheid van eredienst’ en ‘de vrijheid om op elk gebied zijn mening te uiten, zijn gewaarborgd’.Het feit dat dat artikel bijna 200 jaar haast ongewijzigd in de Grondwet bleef staan, toont alleen maar aan hoe modern die oorspronkelijke tekst was.
Denkers als Mark Elchardus zien die Klimaatzaak als een voorbeeld van ‘juristocratie’: over klimaatdoelstellingen moet volgens hen het parlement beslissen, en niet al dan niet activistische rechters.Artikel 33 van de Grondwet bepaalt dat ‘alle machten’ uitgaan van de natie. Vrij vertaald wil dat zeggen dat alle macht bij de vertegenwoordigers van het volk ligt, en dat de Grondwet zelf een belangrijk argument bevat om ons voor een zogenaamde ‘juristocratie’ te behoeden.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Vreemde vissers tussen petrochemie in haven: “Wij hengelen op het droge, puur voor de sport”Surfcasting, dat is een opmerkelijke sport, ontsproten uit de visserij. Het doel is simpel: de hengel zo ver mogelijk uitwerpen. En dat doet de Belgische Surfcasting Club niet in de Schelde of in een of ander dok. De fervente casters gooien hun hengel uit op een braakliggend terrein van Exxonmobil, pal tegenover 3M in de haven van Antwerpen. De club hield zaterdag een opendeur, of open veld in haar geval. Wij namen een kijkje en leerden: alles draait om de techniek.
Lire la suite »
Belgische overheid veroordeeld voor behandeling van terreurverdachten aanslagen 22 maartDe rechtbank heeft de Belgische staat veroordeeld omdat het onvoldoende argumenteert waarom naaktfouilles van de terreurverdachten noodzakelijk zijn. Dat bericht La Libre Belgique.
Lire la suite »
Spanje kent uitzonderlijke hitte voor maart, ook op Groenland recordtemperaturen gemetenDe lente is nog niet eens begonnen, maar in Spanje leek het vorig weekend al zomer. Het kwik steeg er op sommige plaatsen naar recordtemperaturen boven de 30 graden. Ook op Groenland ging het warmterecord voor maart aan diggelen.
Lire la suite »