Deel je de volledige loonlast van bedrijven door het totale aantal gewerkte uren in 2023, ongeacht statuut, dan kost een uur arbeid de Belgische werkgever gemiddeld 27,44 euro. Dat is een stijging met 9,1 procent tegenover 2022. In Brussel lopen de loonkosten het hoogst op: 31,45 euro per uur. In Vlaanderen is dat 29,10 euro, in Wallonië 25 euro.
Deel je de volledige loonlast van bedrijven door het totale aantal gewerkte uren in 2023, ongeacht statuut, dan kost een uur arbeid de Belgische werkgever gemiddeld 27,44 euro. Dat is een stijging met 9,1 procent tegenover 2022. In Brussel lopen de loonkosten het hoogst op: 31,45 euro per uur. In Vlaanderen is dat 29,10 euro, in Wallonië 25 euro. Dat berekende hr-dienstverlener Securex op basis van 578.756 contracten bij 20.847 bedrijven.
De berekening is bijzonder omdat ze geen onderscheid maakt volgens statuut. Securex maakte de optelsom van de volledige loonlast van alle werknemers die in 2023 in dienst waren: vaste contracten, flexi-jobs, studentenjobs, leercontracten … Daarbij werden bij het brutoloon ook de patronale lasten en extralegale voordelen meegeteld. Die som deelde Securex door het totale aantal effectief gewerkte uren, wat resulteert in de reële gemiddelde loonkosten per uur.
Die verschillen van de loonkosten per uur zoals die door het Europees bureau voor statistiek Eurostat in kaart worden gebracht, op basis van enquêtes bij grote ondernemingen. In het laatste overzicht van Eurostat, van april 2024, bedroegen de gemiddelde Belgische loonkosten per uur in 2023 47,1 euro. In Nederland was dat 43,3 euro, in Frankrijk 42,2 euro en in Duitsland 41,3 euro. Het gemiddelde in de EU bedraagt 31,8 euro.
Securex maakte ook een vergelijking tussen sectoren. De hoogste loonkosten voor bedienden worden opgetekend in de metaal , de chemie , internationale handel en logistiek . De laagste in de kleinhandel , toerisme en de audiovisuele sector .Voor arbeiders zijn de winnende sectoren de chemie , recyclage en textiel . De laagste loonkosten per uur situeren zich in de landbouw , tuinbouw en handel in voedingswaren .
Andreas laat zijn twee cafés in Overpoort over: “De mentaliteit van de jeugd is niet meer zoals vroeger”Hoeveel kost een asbestattest?De roze-gele missie van Tadej Pogacar, de minzame veelvraat: “Het is opvallend hoe normaal hij is”Onderzoek naar oorlogsmisdaden in Gaza: “Het enige wat een man van zijn dochter kon begraven, was een kleine teen”Politieke borden kleuren weer onze wegen: “Met een plak- en een knokploeg op stap gaan, dat is niet meer...
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Belgische werknemers in 2023 minder vaak afwezig op werk dan voorgaande jarenDe werknemers in België waren in 2023 minder vaak afwezig dan de voorgaande jaren. Dat blijkt vrijdag uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta. De werknemers waren gemiddeld 83,3 procent van de tijd aan de slag, wat voor een voltijdse werknemer overeenstemt met 208 dagen per jaar.
Lire la suite »
Beschikbaar inkomen Belgische gezinnen ruim 9 procent gestegen in 2023Het beschikbaar inkomen van de gezinnen in België is vorig jaar met 9,2 procent gestegen, vooral dankzij hogere lonen. De gezinnen spaarden ook een groter aandeel van hun inkomen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Nationale Bank (NBB).
Lire la suite »
Beschikbaar inkomen Belgische gezinnen ruim 9 procent gestegen in 2023Het beschikbaar inkomen van de gezinnen in België is vorig jaar met 9,2 procent gestegen, vooral dankzij hogere lonen. De gezinnen spaarden ook een groter aandeel van hun inkomen. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Nationale Bank (NBB).
Lire la suite »
Aandeelhouders krijgen driekwart van de winst bij grootste Belgische bedrijven: “Deel wat werknemers krijgen,Van elke 100 euro winst krijgt de aandeelhouder er 73. Dat berekende Oxfam België op basis van de jaarrekening van de 45 grootste bedrijven in België.
Lire la suite »
“Loonkosten stegen vorig jaar met 9,1 procent”Een bedrijf in België betaalde vorig jaar per effectief gepresteerd uur gemiddeld 27,44 euro aan loonkosten, zo berekende hr-bureau Securex op basis van data van 20.847 bedrijven. Tegenover 2022 steeg het bedrag met 9,1 procent.
Lire la suite »
Le coût salarial moyen par heure a grimpé de 9,1% en 2023, selon SecurexLes employeurs belges ont payé en moyenne 27,44 euros de coûts salariaux par heure prestée en 2023, soit une hausse de 9,1% par rapport à l'année précédente. Le calcul a été mené sur base des données de 20.847 entreprises par le spécialiste RH Securex. Cette hausse suit toutefois l'indexation salariale, souligne l'entreprise.
Lire la suite »