Geld, beleggingen of vastgoed wegschenken bij leven is een pak goedkoper dan erven na een overlijden. Hoe groot is het verschil in belasting precies? En wat als de schenker binnen de drie jaar overlijdt? En bestaat er zoiets als te jong schenken?
Steeds meer Vlamingen ontdekken dat schenken bij leven een pak goedkoper is dan erven na een overlijden. Volgens de Vlaamse Belastingdienst steeg het aantal geregistreerde schenkingen in de eerste helft van dit jaar met 14 procent, tot 37.270. Een recordaantal.
“Laatst kwam er een vrouw bij ons met een woning ter waarde van 700.000 euro. Haar enige dochter zou daar bij haar overlijden 141.000 euro erfbelasting op moeten betalen”Voordeel: zolang je een schenking niet laat registreren, is er ook geen schenkbelasting verschuldigd. Maar daar hangt een risico aan vast. Als de schenker binnen de drie jaar overlijdt, wordt de schenking opgeteld bij de erfenis en moet de begunstigde er in de meeste gevallen zelfs meer erfbelasting op betalen.
“Iedereen maakt zijn eigen afweging”, stelt notaris Soutaer vast. “Wij berekenen hoeveel erfbelasting er betaald moet worden als de schenker binnen de drie jaar overlijdt. Vervolgens beslist de schenker zelf, in functie van zijn leeftijd en gezondheidstoestand, om al dan niet de schenking te registreren. Wie ervoor kiest om niet te registreren, krijgt alle documenten mee voor een bankgift.
Wil je iemand anders dan je kind begunstigen, dan is het verschil nog groter. Voor schenkingen aan ‘anderen’ geldt een vlak belastingtarief van 7 procent, terwijl de tarieven voor dat soort erfenissen tussen 25 en 55 procent liggen.Belangrijk om te weten: op vastgoedschenkingen moet sowieso schenkbelasting betaald worden. Maar ook hier kan het verschil met de erfbelasting groot zijn. Zeker als een trucje wordt gebruikt.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Reuskens van Borgerhout vieren 312e verjaardag met vier nieuwigheden tijdens stoet: “Hoe meer feest, hoe beterDe vier Reuskens van Borgerhout blazen op zaterdag 28 september 312 kaarsjes uit. Om de jaarlijkse verjaardagsstoet door het district extra bijzonder te maken, pakt de organisatie uit met vier nieuwigheden. Daarbij is er veel aandacht voor extra muros.
Lire la suite »
Hoe weet je of je geld op een slapende rekening hebt staan?Meer dan zevenhonderd miljoen euro aan ‘slapende tegoeden’ staat geparkeerd tot de eigenaars hun geld komen ophalen. Maar hoe kan u te weten komen of u een van hen bent? En wat doet u dan?
Lire la suite »
Onderzoek stelt: hoe vaker mannen ejaculeren, hoe kleiner de kans op prostaatkankerHoe vaker mannen ejaculeren, hoe kleiner de kans dat ze prostaatkanker ontwikkelen. Dat stelt nieuw onderzoek. Zo’n 21 keer klaarkomen per maand zou het risico op de ziekte met een derde verkleinen, zo concluderen ze in medisch vakblad Clinical genitourinary cancer.
Lire la suite »
Hoe sneller Femke Bol rent, hoe meer op haar gemak ze lijktFemke Bol. Nederlands sprintwonder. Wereldverbeteraar van tijd en ruimte. Partner van de Belgische polsstokspringer Ben Broeders. De Britse schrijver en sportfan Geoff Dyer steekt de loftrompet.
Lire la suite »
Opgehitst door influencers, maar hoe diep zit de Britse onvrede?Engeland heeft geen extreemrechtse partij van betekenis en de Britten zijn toleranter tegenover migranten dan de meeste Europeanen. Waarom is het land dan al een week in de greep van rellen?
Lire la suite »
Van voedselbonnen tot beproefde recepten: hoe Nicolás Maduro de verkiezingen vervalste om toch maar te kunnenVenezuela davert op zijn grondvesten sinds president Nicolás Maduro (61) zichzelf uitriep als winnaar van de verkiezingen. Hij beloofde het dit keer eerlijk te spelen, maar haalde net alles uit de kast om het resultaat te vervalsen. Van voedselbonnen tot enkele beproefde recepten.
Lire la suite »