Mosselen op restaurant, dat is de prijs maal tien: “Citroendoekjes zijn ook niet gratis”

Restaurant Nouvelles

Mosselen op restaurant, dat is de prijs maal tien: “Citroendoekjes zijn ook niet gratis”
Dit Gemist?
  • 📰 destandaard
  • ⏱ Reading Time:
  • 98 sec. here
  • 4 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 45%
  • Publisher: 59%

In de supermarkt is het mosselbraderie: minder dan 4 euro voor een kilo Jumbo’s en zelfs 2,15 voor wie blij is met een maatje minder. Hoe komt het dan dat 30 euro of meer de norm is geworden voor een pot op restaurant?

Een pot mosselen is zo Vlaams als de baksteen in de maag en een tuin met buxushaag. Nog meer in juli, bij de volle start van het seizoen. En dat weten ze het best in de supermarkt: volle koeltogen met grote kortingen. De ultieme prijsbreker is Lidl. De afgelopen week kostte een pak Super-mosselen maar 2,15 euro. Bij Colruyt en Delhaize zakten de Jumbo’s, die een maatje groter zijn, onder de 4 euro per kilogram.

De supermarktprijzen staan in schril contrast met die op restaurant. Daar lijkt 30 euro of meer de norm geworden. Tien keer zoveel als in de supermarkt. Hoe komt dat? Piet Devriendt heeft met de Oesterput in Blankenberge een van de bekendste mosselrestaurants van het land. Een pot ‘mosselen natuur’ kost bij hem 27 euro. “Maar ik begrijp restaurants die 30 euro en meer vragen. Wij serveren er brood bij in plaats van vers gesneden frieten, en op onze tafels liggen geen nappen.

Devriendt werkt niet met Zeeuwse mosselen, maar met schelpen uit de Duitse Waddenzee. “Ik vind ze beter en ze hebben meer visgewicht.” Dat laatste controleert hij twee keer per week. “Dan kook ik een kilo mosselen, ik haal ze allemaal uit en leg ze op de weegschaal. Momenteel is dat bij ons 340 gram. Als ik niet aan zo’n mooi cijfer geraak, mag mijn leverancier zich aan een telefoon verwachten. Dat gewicht zal je nooit halen als je een kilo haalt in de supermarkt.

Maar het ligt niet enkel aan de prijs. “Wij zijn ’s morgens met twee personeelsleden twee uur bezig met de voorbereiding van honderd potten mosselen: spoelen, de baarden weghalen, de gebroken mosselen eruit halen, de groenten snijden … Het is heel intensief werk.” Ook voor het zaalpersoneel, weet Emanuël De Coster van restaurant De Mandel in het Oost-Vlaamse Grammene. Een pot natuur kost daar 32 euro, maar je krijgt wel een royale portie van 1,4 kilogram.

Nog volgens Maxim Dedeystere is er een kwaliteitsverschil. “In de supermarkt is alles vacuümverpakt en betaal je ook het vocht. Wij scheppen ze traditioneel uit jutezakken.” En dan is er de sortering. “Bij ons zijn Jumbo’s écht Jumbo’s: tussen 45 en 55 mosselen. In de supermarkt zullen het er wel eens meer zijn. We krijgen ook stalen zodat we het vleespercentage kennen. Bij de mosselen die we nu kennen, is dat 34 procent.” Hij vermoedt dat de supermarkten kopen wat er te krijgen is.

Nous avons résumé cette actualité afin que vous puissiez la lire rapidement. Si l'actualité vous intéresse, vous pouvez lire le texte intégral ici. Lire la suite:

destandaard /  🏆 13. in BE

Dit Gemist?

Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités

Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.

Daar zijn de Zeeuwse mosselen, maar hoe eet de Antwerpenaar ze het liefst?Daar zijn de Zeeuwse mosselen, maar hoe eet de Antwerpenaar ze het liefst?Dat de eerste Zeeuwse mosselen in Antwerpen zijn aangekomen is één zaak. Maar hoe eet de Antwerpenaar ze het liefst? “Dat hangt onder andere af van de leeftijd van de klant”, zegt de zaakvoerder van restaurant ’t Putke op de Handschoenmarkt.
Lire la suite »

Reuskens van Borgerhout vieren 312e verjaardag met vier nieuwigheden tijdens stoet: “Hoe meer feest, hoe beterReuskens van Borgerhout vieren 312e verjaardag met vier nieuwigheden tijdens stoet: “Hoe meer feest, hoe beterDe vier Reuskens van Borgerhout blazen op zaterdag 28 september 312 kaarsjes uit. Om de jaarlijkse verjaardagsstoet door het district extra bijzonder te maken, pakt de organisatie uit met vier nieuwigheden. Daarbij is er veel aandacht voor extra muros.
Lire la suite »

Hoe sneller Femke Bol rent, hoe meer op haar gemak ze lijktHoe sneller Femke Bol rent, hoe meer op haar gemak ze lijktFemke Bol. Nederlands sprintwonder. Wereldverbeteraar van tijd en ruimte. Partner van de Belgische polsstokspringer Ben Broeders. De Britse schrijver en sportfan Geoff Dyer steekt de loftrompet.
Lire la suite »

Dit is de ‘frituur’ waar sterrenchefs het liefst mosselen etenDit is de ‘frituur’ waar sterrenchefs het liefst mosselen etenDe lekkerste mosselen van het land eet je bij Friture René in Anderlecht, zeggen sterrenchefs in onze krant. Wij zochten en vonden de zaak uit 1932, verstopt achter een zee van bamboe.
Lire la suite »

Geen mosselen, wel vooruitgang: formaties sleutelen voort in aanloop naar weekje vakantieGeen mosselen, wel vooruitgang: formaties sleutelen voort in aanloop naar weekje vakantieDe Vlaamse formatie hoopt de werkgroepen af te ronden nog voor een week vakantie. De echte hangijzers zijn voor augustus.
Lire la suite »

Het is weer mosselseizoen: hoe herken ik een slechte mossel? En zijn er dit jaar minder Zeeuwse mosselen?Het is weer mosselseizoen: hoe herken ik een slechte mossel? En zijn er dit jaar minder Zeeuwse mosselen?Het is juli en dat betekent dat het Zeeuwse mosselseizoen officieel uit de startblokken is geschoten. Maar wat is het verschil tussen een jumbo of goudmerk mossel? En hoe herken je een slechte mossel? Enkele mosselkenners helpen je het beste uit dit mosselseizoen te halen.
Lire la suite »



Render Time: 2025-02-23 20:03:43