Te veel uitgaven, te weinig hervormingen. De Europese Commissie is niet mals voor de begroting van de federale regering. Kersvers staatssecretaris ...
Te veel uitgaven, te weinig hervormingen. De Europese Commissie is niet mals voor de begroting van de federale regering. Kersvers staatssecretaris Alexia Bertrand staat voor de ondankbare taak om de overheidsfinanciën weer onder controle te krijgen.Politiek kan soms een harde stiel zijn. Amper vier dagen nadat Alexia Bertrand de eed aflegde als nieuwe staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken maakte de Europese Commissie haar advies bekend over de Belgische begroting van 2023.
De kritiek laat zich samenvatten in drie punten. Eén: onze overheidsuitgaven lopen te snel op, vooral door de automatische indexering van de ambtenarenlonen en de uitkeringen. Twee: de sociale uitgaven gaan door het dak. Dit komt onder meer door de verhoging van de minimumpensioenen en de kosten van de vergrijzing. En drie: de energiesteun aan burgers en bedrijven is onvoldoende gericht aan wie de steun écht nodig heeft.
Het probleem is vooral dat er tegenover deze uitgaven te weinig hervormingen staan. Bij de begrotingsopmaak in oktober lagen een aantal plannen op tafel, zoals een verhoging van de effectentaks, maar die botsten op een wirwar aan veto’s tussen de zeven regeringspartijen. Dit typeert het probleem van deze regering: zodra het over hervormingen in de pensioenen, de fiscaliteit of de arbeidsmarkt gaat, houden links en rechts elkaar in een wurggreep.
Maar of dat ook zal lukken? Vriend en vijand zijn het eens dat de voormalige kabinetschef van Didier Reynders de juiste competenties heeft. “Ze is perfect tweetalig, heeft een sterke dossierkennis en blaakt van de politieke expertise”, zegt N-VA-Kamerlid Sander Loones. Zijn oppositiewerk leidde vorige week tot de val van Bertrands voorgangster Eva De Bleeker . “Het probleem is dat Bertrand in dezelfde moeilijke positie terechtkomt als De Bleeker.
Woensdag staat Bertrand voor haar vuurdoop in het parlement. De Commissie komt dan haar advies uitleggen, waarna de parlementsleden hun vragen mogen afvuren. Maar verwacht nog niet meteen vuurwerk, klinkt het op haar kabinet. “De staatssecretaris gaat vooral luisteren.”
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Europa veegt België niet de mantel uit over de begroting, maar uit wel kritiekEen bolwassing is het niet geworden, maar de Europese Commissie is toch kritisch over de Belgische begroting. Ons land geeft te veel uit, meer dan is afgesproken. En de maatregelen die de regering nam om de energiefactuur van gezinnen en bedrijven verteerbaarder te maken, zijn veel te gul. Sancties hoeven we niet te vrezen, maar Europa dringt er toch op aan ons budgettair huiswerk beter te maken.
Lire la suite »
Heibel onder liberalenDe vervanging van staatsecreataris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) door Alexia Bertrand, die om die reden overstapt van de MR, blijft nazinderen.
Lire la suite »
Energiemaatregelen missen focus, structurele aanpak ontbreekt: Europese Commissie kritisch over Belgische begroting
Lire la suite »
EU kritisch over Belgische begroting: geen sancties, wel overleg om uitgaven 'binnen de perken te houden”België kleurt met zijn begroting voor 2023 gedeeltelijk buiten de Europese lijntjes. Dat stelt de Europese Commissie dinsdag in haar analyse van de ontwerpbegroting die een paar weken geleden werd ingediend. Tegen de afspraken in laat ons land de primaire uitgaven te hoog oplopen. Sancties komen er niet, maar de Commissie vraagt België wel om die uitgaven “binnen de perken te houden”.
Lire la suite »