De dingen waarover we babbelen op een terras, bij een koffie of een glas wijn. Het leven en wat ons bezighoudt. In deze blog wil ik er een plaats aan geven.
Twee soorten mensen zijn er. Zij die maanden op voorhand hun oudejaarsplannen maken, na kieskeurig wikken en wegen, en zij die het op 31 december moeten doen met waar nog plaats is omdat ze te lang wachtten met beslissen. De laatste groep is doorgaans jonger dan de eerste. Collega Yumi Demeyere bekent: ze is zo een van die notoire uitstellers.. “De tijd dat ze in oktober of november al een ticketje kochten, ligt achter ons”, klinkt het.
Intussen is het feest in de Vooruit al lang uitverkocht. Laïs en co. hebben de pdf van hun ticket een maand geleden gedownload. De kosten zijn gesplit, zelfs de taxi is al geboekt. De uitsteller beseft ineens dat Laïs veel lol zal hebben. “Wacht! Ik zal een ticket kopen op Ticketswap.” Maar daar zijn momenteel nog 1.100 anderen op zoek naar een kaartje voor het evenement. Triple Kiss, heet het, met zo’n wit hartje erbij.
In Flanders Expo was er ook iets te doen. Het belooft daar 'episch' te worden. Misschien zal het wel niet zo episch zijn als ze die term erop moeten plakken, dacht ik, en wie wil in godsnaam The Loop betreden op oudejaarsavond – daar moet je sowieso wegblijven. ’s Nachts moet je dan nog terug, waarschijnlijk tegen de wind in, en in het donker de uitgang van de Loop vinden ... Ah, de tickets zijn uitverkocht. Laat maar.
Wat u, beste lezer, bent u bezig met oudejaarsavond? Is het 'een ding' voor u? Of een avond zoals alle andere?In de reeks Mooigedacht: de meest beklijvende, inspirerende uitspraken uit de krant. Doe er uw voordeel mee. Specials als deze, die je met beeld, muziek en verhalen terugkatapulteren in de tijd vallen voor mij in de categorie ‘weet je nog?’. Dat was ook exact de toon van de marathonuitzending. Ze was een en al feelgood, met nostalgische vj’s en een zee aan verhalen. Over hoe rock-’n-roll het destijds allemaal was. “Toen kon en mocht nog echt bijna alles.” En “die keer in de Zillion, dat was gestoord”. Zo klonk het.
Niets is minder waar, natuurlijk. Onder het bedwelmende effect van de nostalgische herinnering zijn we meesters in de zelfmisleiding. De bredere context van toen is gedeeltelijk, of misschien wel helemaal, vervaagd. Mogelijk waren we blut, hadden we er net een harde relatiebreuk op zitten en wisten we totaal niet waar we naartoe gingen met ons leven. Maar weinig daarvan doet ertoe voor een koppige nostalgicus. De geïsoleerde prent overstijgt de context.
Weet u wat ik een van de vreselijkste woorden vind? Uitbuiken. Uit-bui-ken. Mijn afkeer heeft niet zozeer te maken met de dubbele ui - en de mega-associatie met het woord uier - maar met het hele beeld dat erachter zit: een mens die met food-zwangere buik in de sofa ligt in de hoop dat de inhoud van die buik zo organisch mogelijk wegzakt. Het is een woord dat de komende weken weer in menig huiskamer zal vallen.
Ik schrijf hier doelbewust ‘we’, want afgaande op wat het internet me vertelt, ben ik niet de enige. Zoek maar op ‘’ of ‘te veel eten’ en ‘feestdagen’ en je ziet het meteen: de digitale hulpverlening stroomt langs alle kanten toe. Tips om minder te eten en om minder calorierijk te eten buitelen over elkaar in de strijd om mijn aandacht.
Het is het thema van een opiniestuk van Tinneke Beeckman. Wat ze schrijft, is simpel: ‘De essentie van politiek is conflict. Als je eist dat mensen in je privéleven zich over politiek uitspreken, dreig je dat conflict binnen te laten. Daar heb je weinig mee te winnen.’Ja, het is ergens wel een taboe, zegt studente seksuologie Sofie Daeyaert. Ze onderzoekt hoe seks tijdens de zwangerschap beleefd wordt.
Ik vond het vreselijk. Alle meisjes op de speelplaats hadden lang haar, ik was “die met het jongenskapsel”. Ik kon er ook niets mee. In lang haar kun je scrunchies draaien, je kunt vlechten, dotjes of staarten maken. Lang haar stond voor urenlange meisjespret. Wie kort haar heeft, heeft een basismodel zonder veel opties. Zelfs luizen vinden je minder interessant.
Je zult het vaker zien: vrouwen die zich willen heruitvinden, knippen hun haar, alsof de schaar hen bevrijdt. Ze zetten hun kracht in de verf door zich, als een omgekeerde Samson, te laten kortwieken. Toen Miley Cyrus van haar imago van braaf popprinsesje af wou, liet ze zich een pixiekapsel aanmeten. Weg waren haar lange golvende lokken, enter Miley de rockchick.
Stilaan ben ik eruit dat een lange bob in deze fase van mijn leven, de beste keuze is. Ongetwijfeld zit er nog een blondine in mij, maar die moet ik nog ontdekken. Tijd brengt raad. En uiteindelijk, alleen al voor de puntjes, ook een schaar.Controverse rond de nieuwe Miss Frankrijk: “Ik hoop niet de geschiedenis in te gaan als de miss met het korte haar”Het is een haast archetypisch beeld: een vrouw die gillend op een stoel staat omdat er een muis door de kamer loopt.
We zouden ons ook zorgen moeten maken, zegt Yallop, over de impact van al dat licht op de natuur, want nogal wat vogels en insecten raken dramatisch gedesoriënteerd. En omdat de meeste grote steden aan een kust liggen, loopt ook de maritieme biodiversiteit ernstige risico’s.
Een paar dagen geleden. Twee tienermeisjes plakten tegen me in een volgestouwde Brusselse tram. Ze hadden het over de K-popband ONF en de concerten die ze gezien hadden. Een heel gepassioneerd gesprek was het. Terwijl ze elkaar bandfoto’s op hun Instagramfeed toonden, kreeg een van de twee telefoon. Ze keek naar het scherm en antwoordde met een snel ‘je peux te rappeller plus tard, maman? Je t’aime.’ Alsof er niets gebeurd was, ging ze door met het K-Popgesprek. Ik bleef even hangen.
Misschien, als ik heel eerlijk ben, zit er inderdaad ook een beetje de angst voor kwetsbaarheid in, en zal een psycholoog ook wel de term ‘bindingsangst’ bovenhalen. Wat je niet zegt, kan niet tegen jou gebruikt worden, zoiets. Maar bovenal zijn het woorden die mijn lippen niet over geraken, hoe mooi ze het bij
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Podcast Waarom Europa?: ‘Het Belgische begrotingstekort tijdens het Raadsvoorzitterschap is gênant’Wordt België tijdens zijn voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op de vingers getikt? 'Het is gênant, en er is geen sense of urgency', vertelt professor Europese politiek Steven Van Hecke in de maandelijkse Knack-podcast Waarom Europa?
Lire la suite »
Zelfs premier De Croo lijkt het nu te beseffen: het geld is op‘Er is één domein waar we inderdaad nog veel werk hebben: dat is de begroting’, verklaarde premier Alexander De Croo afgelopen week in een interview met Knack. Hoe anders klinkt de premier op minder dan zes maanden van de verkiezingen in vergelijking met zijn woorden en daden precies één jaar geleden.
Lire la suite »
Langeafstandzwemmer Matthieu Bonne: ‘Alleen het onmogelijke is het waard om na te strevenMeer dan veertig uur lag Matthieu Bonne al in het zoute water van de Golf van Korinthe in Griekenland, en hij kon zichzelf wel voor het hoofd slaan.
Lire la suite »
Het uitzicht van Lara Taveirne: ‘Wij kunnen onszelf wijsmaken dat we nog in het groen wonen’Schrijfster Lara Taveirne verhuisde van de uitgestrekte polders naar een rijhuis in Brugge. Dat was wennen, maar ingrepen in de voor- en achtertuin creëerden een groene buffer tegen de stadsdrukte. ‘Een zicht op de buitenwereld hangt samen met een zicht op de toekomst.
Lire la suite »
Milieu-expert Pieter Leroy: ‘We zullen een vierde en zelfs een vijfde stikstofakkoord nodig hebben’Het stikstofakkoord is een non-akkoord, typerend voor het hele Vlaamse milieubeleid, zegt expert Pieter Leroy.
Lire la suite »
Waarom Tadej Pogacar ook de Giro rijdt: een keuze van het sentiment, het verstand en het geld1) Zijn sentimentele band met Italië Tadej Pogacar groeide op in Komenda, een dorpje ten noorden van de Sloveense hoofdstad Ljubljana, een kleine twee uur
Lire la suite »