Wie het fijne wil weten over de mysterieuze band tussen Schilde en Hendrik Conscience, mag de lezing niet missen van Johan Vanhecke, auteur van de biografie over de grote Vlaamse schrijver. Die vindt niet toevallig plaats zondag 10 september.
Die dag zal het immers precies 140 jaar geleden zijn dat Hendrik Conscience stierf. Iedereen kent de naam Conscience en velen weten ook dat hij een band met Schilde had.
Er staat immers een prachtig standbeeld van hem op de Turnhoutsebaan van de hand van Wilfried Pas. Conscience verbleef rond 1850 geregeld in Schilde in het Keizershof aan de Turnhoutsebaan, waar vandaag de ING-bank gevestigd is. Hij schreef er de novelle Baas Gansendonck en ook zijn meesterwerk De Loteling, dat hij zelfs opdroeg aan de toenmalige burgemeester van Schilde.
Maar wie was Conscience? Johan Vanhecke is de geknipte persoon om dat antwoord te geven. Hij schreef recent zelf ‘Voor moedertaal en vaderland’, een indrukwekkende biografie over Conscience. In deze lezing belicht Vanhecke in het bijzonder de Kempische romans van Conscience. Zo speelde de allerlaatste roman van Conscience ´De duivel in het slangenbosch´ zich eigenlijk af in het Zoerselbos. Vanhecke vertelt ook over het boek ´Het ijzeren graf´ van Conscience. Die roman verschijnt binnenkort opnieuw in een leesbare editie bij het Davidsfonds.
Lezing over Hendrik Conscience door Johan Vanhecke, zondag 10 september om 14 uur in Werf 44, Schoolstraat 44 in Schilde.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Busuioc redt punt voor Alberta Schilde tegen Bucovina LoenhoutBucovina Loenhout verspeelde punten in de thuiswedstrijd tegen Alberta Schilde. Het duel eindigde op 1-1.
Lire la suite »
Museum vol zilver, vintage in Schilde en 30 jaar Hedgren: dit zijn de lifestyletips van cittaLifestyle met een hart voor Antwerpen.
Lire la suite »
RECENSIE. ‘Anatomie d’une chute’ van Justine Triet: Spoiler: fraai is anders ****Justine Triet kreeg de Gouden Palm voor Anatomie d’une chute, een intelligent rechtbankdrama dat met scalpel en vergrootglas een verstoorde relatie ontleedt.
Lire la suite »