Biodiversiteit en de klimaatopwarming kunnen niet los van elkaar gezien worden. Als ook beleidsmakers dat nu eens zouden willen snappen?
Zelfs als je je al lang geen illusies meer maakt over de impact van de mens op zijn leefmilieu kun je schrikken wanneer je het in cijfers uitgedrukt ziet. In het vakbladverscheen een analyse die concludeert dat de mens een derde van bijna 50.000 gewervelde diersoorten exploiteert, vooral als voeding of huisdier. Liefst 39 procent van de ‘gebruikte’ dieren is daardoor rechtstreeks met uitsterven bedreigd.
Gelukkig groeit het besef dat we veel meer werk moeten maken van het behoud van populaties. Een studie instelt dat het herstel van roofdierenpopulaties kan helpen in de strijd tegen invasieve dieren uit andere wereldregio’s. In Engeland brengen boommarters de exploderende populatie van ingevoerde Amerikaanse grijze eekhoorns weer wat onder controle. Lynxen en wolven zouden muntjaks en wasberen kunnen ‘bestrijden’.Weerbare natuurponeert.
De huidige omvang van de bosolifantenpopulatie kennen we niet goed; ze wordt geschat op 400.000. Momenteel zijn er een half miljoen bizons, waarvan het gros echter in ‘commerciële kuddes’ leeft, wier effect op de natuur veel kleiner is dan dat van echte wilde dieren. Vinvissen zijn aan een revival bezig, er zouden er nu zo’n 100.000 zijn. De drie groepen kruipen uit een diep dal, na eeuwen van ongebreidelde en economisch geïnspireerde jacht.
De jongste tijd is er wel een kentering in het denken over natuur. Mogelijk ging die hand in hand met de ontkerkelijking van de samenleving, want het christendom heeft de gedachte dat de natuur ten dienste staat van de mens sterk gepromoot. Natuur was millennialang ‘eigendom’ van de mens, met hulpbronnen die à volonté geëxploiteerd mochten worden. De wetenschap corrigeerde dat plaatje. Ze toonde aan dat wij deel zijn van de natuur.
Maar het idee dat we de natuur als partner moeten beschouwen in plaats van als slaaf wint veld. Een analyse in het topvakbladvatte de – vooralsnog bescheiden – inspanningen samen. Ecuador was het eerste land dat, in 2008, natuurrechten in zijn grondwet opnam. In 2011 werden ze voor het eerst in een rechtszaak gebruikt om de aanleg stil te leggen van een snelweg waarbij een massa grondafval in een rivier werd gedumpt. Met succes.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Nederlandse hockeyvrouwen hakken Engeland in de pan en bereiken als eerste finale EK hockeyDe Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich donderdag als eerste geplaatst voor de finale op het EK in het Duitse Mönchengladbach. Oranje versloeg in de halve finales Engeland met 7-0.
Lire la suite »
Nederland draagt buitenlandminister Hoekstra voor als opvolger Timmermans bij Europese CommissieDe ontslagnemende Nederlandse regering gaat minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra voordragen als Europees commissaris. Dat heeft premier Mark Rutte donderdag bevestigd.
Lire la suite »