België neemt vanaf 1 januari voor een halfjaar het EU-voorzitterschap over. Maar als het van de Vlaamse regering afhangt, zal Vlaanderen dan zoveel
De Vlaamse regering en Jan Jambon ‘staan klaar voor een succesvol EU-voorzitterschap’ met een volksfeest en een speciaal ontworpen flandrienbeeldje. Zo’n initiatief past perfect in wat banaal nationalisme genoemd wordt, schrijft filosoof Robrecht Vanderbeeken
België neemt vanaf 1 januari voor een halfjaar het EU-voorzitterschap over. Maar als het van de Vlaamse regering afhangt, zal Vlaanderen dan zoveel mogelijk een eigen rol opnemen. Dat begint met een volksfeest in Mechelen en gaat gestaag door tot aan de verkiezingen. Jan Jambon wil, zo klinkt het op Facebook, de troeven van Vlaanderen in de vitrine zetten: ‘We maken de Flandrien in elk van ons wakker.
Zo’n politieke initiatieven passen perfect in wat de Britse sociale wetenschapper Michael Billig in zijn gelijknamig boek ‘banaal nationalisme’ noemt: een natie-gevoel creëer je door routineus signalen uit te sturen via symbolen, kleurtjes, vlaggen, feesten, sportevenementen en volksverhalen. Als je ze maar genoeg herhaalt, breng je de boodschap tot leven. Net zoals bij reclame.
Volgens het Canonvenster ‘laat de blijvende populariteit van het begrip “Flandrien” zien dat het wielrennen in Vlaanderen niet losstaat van nationale identiteitsvorming.’ Dat die populariteit niet spontaan opborrelt, blijft wel onvermeld. Net zoals dat het voornamelijk flamingante politici zijn die de populariteit van dat mooie Nederlandse woord ‘flandrien’ met belastinggeld oppompen.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Waarom hebben rechtse populisten een extravagant kapsel?Na de verkiezingsoverwinningen van Geert Wilders en Javier Milei is het tijd om de vraag te beantwoorden waarom veel rechtse populisten een extravagant kapsel hebben. Het artikel bespreekt de trend van politici met opvallende kapsels en hun populistische gedachtegoed.
Lire la suite »
Waarom de Olympische Winterspelen tot 2038 al (bijna) vastliggenWat is er beslist? Het Internationaal Olympisch Comité maakte woensdag bekend dat de Franse Alpen en het Amerikaanse Salt Lake City de ‘geprefereerde
Lire la suite »
Na de triomftocht op de Game Awards: waarom is ‘Baldur’s gate 3’ zo geliefd?Als eerste Belgische studio in de geschiedenis won het Gentse Larian Studios donderdagnacht de Game Award voor beste game –?en nog vijf andere beeldjes – voor hun indrukwekkende avonturenspel Baldur’s gate 3.
Lire la suite »
Podcast Waarom Europa?: ‘Het Belgische begrotingstekort tijdens het Raadsvoorzitterschap is gênant’Wordt België tijdens zijn voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op de vingers getikt? 'Het is gênant, en er is geen sense of urgency', vertelt professor Europese politiek Steven Van Hecke in de maandelijkse Knack-podcast Waarom Europa?
Lire la suite »
Waarom Tesla’s Cybertruck deels ‘made in Belgium’ isDat het meer dan vier jaar duurde voor Tesla-baas Elon Musk zijn Cybertruck tot bij kopers krijgt, komt onder andere door problemen met de carrosserie. Tesla vond na lang zoeken eindelijk de oplossing. En die is ‘Made in Belgium’.
Lire la suite »
Politici als sjacheraars: waarom bpost de subsidies voor krantendistributie moet winnenHet subsidiedossier over de krantendistributie illustreert goed waar het in ons land politiek wel vaker misloopt: het gaat niet om het algemeen belang maar om het partijbelang. En daarbij mag een loopje worden genomen met alle spelregels.
Lire la suite »