Dirk Draulans’ Beestenboel: onze bijen zullen moeten leren zelf de Aziatische hoornaar af te slaan

Belgique Nouvelles Nouvelles

Dirk Draulans’ Beestenboel: onze bijen zullen moeten leren zelf de Aziatische hoornaar af te slaan
Belgique Dernières Nouvelles,Belgique Actualités
  • 📰 SportVoetbal
  • ⏱ Reading Time:
  • 88 sec. here
  • 3 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 38%
  • Publisher: 51%

In 2004 werd in Frankrijk de eerste Aziatische hoornaar ooit in Europa opgemerkt.

De grote wespenkoningin was waarschijnlijk meegelift met een vrachtschip in een lading Chinees porselein voor een bonsaikweker. Na aankomst ontsnapte ze en maakte ze ergens een nest. Het volstond als startpunt voor een succesvolle verovering van West-Europa.

In 2017 werden de eerste Aziatische hoornaarnesten in Vlaanderen en Nederland gevonden. Vervolgens ging het razendsnel, ondanks pogingen om de populatie onder controle te houden door nesten te verdelgen. Voor een efficiënte populatiecontrole moet je echter meer dan 90 procent van de nesten kunnen vernietigen en dat is zo goed als onmogelijk. In 2023 waren er in Vlaanderen naar schatting al 6400 nesten en in Nederland 500.

De Aziatische hoornaar onderscheidt zich van de Europese door het feit dat hij kleiner en donkerder is, en gele poten heeft in plaats van bruine. Hij heeft meer werksters in zijn nesten en heeft de neiging om zich, als ze er zijn, te concentreren op kolonies van honingbijen, want die vormen een bijna onuitputtelijke bron van voedsel voor zijn larven.

De hoornaars vangen slechts een fractie van de bijen in een nest, maar uit angst voor de vraatzuchtige monsters gaan bijen minder uitvliegen en dus minder voedsel voor hún larven verzamelen, waardoor een kolonie verzwakt. Imkers proberen met speciale geurvallen Aziatische hoornaars in de buurt van hun korven te vangen, maar ook die techniek biedt geen garantie op blijvend succes. Het valt te vrezen dat bijen zelf zullen moeten leren hoe ze hoornaars kunnen afslaan.

De Aziatische hoornaar is een voedingsgeneralist die ook andere insecten dan honingbijen op zijn menu heeft, zoals gewone wespen en vliegen. De problemen voor onze bijenkasten zijn meer economisch van aard dan dat ze een gevaar voor het verdwijnen van bijen vormen. Pesticiden hebben een véél grotere impact op bijen en andere insecten dan de aanwezigheid van predatoren als de Aziatische hoornaar. Maar daar wordt veel minder heisa over gemaakt.

Nous avons résumé cette actualité afin que vous puissiez la lire rapidement. Si l'actualité vous intéresse, vous pouvez lire le texte intégral ici. Lire la suite:

SportVoetbal /  🏆 18. in BE

Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités

Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.

Dirk Draulans’ Beestenboel: hoe eendenmossels onze zeeën veroverenDirk Draulans’ Beestenboel: hoe eendenmossels onze zeeën veroverenEendenmossels behoren tot de bizarste creaturen die op onze stranden kunnen aanspoelen.
Lire la suite »

Dirk Draulans’ Beestenboel: het groentje komt uit de familie van de blauwtjesDirk Draulans’ Beestenboel: het groentje komt uit de familie van de blauwtjesHet groentje valt op door de flonkerende groene kleur van de onderkant van zijn vleugels. De bovenkant is gewoon bruin. In zit plooit de vlinder zijn
Lire la suite »

Dirk Draulans’ Beestenboel: help de bonte vliegenvanger in strijd tegen de gevolgen klimaatopwarmingDirk Draulans’ Beestenboel: help de bonte vliegenvanger in strijd tegen de gevolgen klimaatopwarmingDe bonte vliegenvanger is een mooie, wit-zwart gekleurde vogel van bosgebieden.
Lire la suite »

Dirk Draulans’ Beestenboel: de rivierprik is de vampier van onze onderwaterwereldDirk Draulans’ Beestenboel: de rivierprik is de vampier van onze onderwaterwereldEen rivierprik ziet eruit als een dunne, bruine darm van een kleine halve ­meter lang met aan de voorkant een aantal gaatjes.
Lire la suite »

Insectenkenner wil strijd tegen Aziatische hoornaar opgeven, maar provincie steekt nog tandje bij: “We gaan neInsectenkenner wil strijd tegen Aziatische hoornaar opgeven, maar provincie steekt nog tandje bij: “We gaan neVolgens een Nederlandse insectenkenner is de strijd tegen de Aziatische hoornaar verloren. Maar de provincie Oost-Vlaanderen denkt daar anders over. Ze verhoogt het bestrijdingsbudget en trekt er vroeger op uit om nesten te gaan vernietigen. “Als we niets doen, zal imkeren zeer moeilijk worden. En denk ook eens aan de wijngaarden.
Lire la suite »

De strijd tegen de Aziatische hoornaar is verloren: “Dit wordt het meest zichtbare insect in Vlaanderen”De strijd tegen de Aziatische hoornaar is verloren: “Dit wordt het meest zichtbare insect in Vlaanderen”Gezien de onstuitbare opmars van de Aziatische hoornaar is het “weggegooid geld” om massaal nesten te blijven ruimen, stellen Nederlandse onderzoekers. “We zullen ermee moeten leren leven.”
Lire la suite »



Render Time: 2025-02-23 19:25:21