'Decennialange politieke bemoeienissen, rigide structuren, halsstarrige vakbonden en geldverspillende praktijken hebben tot een hopeloze toestand bij de spoorwegen geleid.'
‘Bent u er zich van bewust dat er een onderscheid is tussen politiek en management?’ vroeg Honoré Paelinck in 1986 aan de toenmalige liberale minister van Verkeerswezen Herman De Croo, vader van de huidige premier. Paelinck kreeg de opdracht om de NMBS te leiden, nadat hij baas was geweest van transportmaatschappij Onatra in het toenmalige Zaïre van dictator Mobutu Sese Seko en er grote kuis had gehouden in de corrupte havenbesturen.
De Croo moest lang nadenken over die vraag – ‘zelfs enkele maanden’, schrijft Paelinck in zijn memoires. ‘Inderdaad, er is een onderscheid’, luidde het antwoord. Voor de duidelijkheid vatte Paelinck het toch nog even samen: ‘Dat wil zeggen dat als het over managementproblemen gaat, de beslissing door mij wordt genomen. Als het zuiver politiek is, geeft u mij de richtlijnen aan.’
Op 2 januari 1987 werd Paelinck baas van de spoorwegen. Zijn opdracht was om de NMBS te veranderen, want iedereen was het erover eens dat het zo niet verder kon. Paelinck wilde zich omringen met mensen die mee die omslag wilden uittekenen, maar De Croo ging niet akkoord met zijn benoemingen. Toen Paelinck de minister eraan herinnerde wat ze waren overeengekomen, antwoordde De Croo gewoon: ‘Ja, maar uiteindelijk ben ik toch de baas.’ Op 24 april 1987 schreef Paelinck zijn ontslagbrief.
Dutordoir kondigde een volledige ommezwaai aan, maar ondanks de miljarden belastinggeld die jaarlijks naar het spoor vloeien, gaat de stiptheid achteruit, hebben reizigers vaak geen zitplaats, zijn de treinstellen hopeloos verouderd en de stations vuil en ontoegankelijk. Tegelijkertijd werd de voorbije decennia veel geld uitgegeven aan megalomane stations zoals in Luik en Mons.
Ondertussen spiegelde minister van Mobiliteit Georges Gilkinet de spoorwegen meer geld voor, maar tijdens de laatste begroting werd daar serieus in gesnoeid. Daarom staken de treinvakbonden deze week drie dagen, al zal dat niets oplossen. Sinds de tijd van Paelinck werd er geen vooruitgang geboekt, integendeel. Uiteindelijk bleef de politiek de baas.
Belgique Dernières Nouvelles, Belgique Actualités
Similar News:Vous pouvez également lire des articles d'actualité similaires à celui-ci que nous avons collectés auprès d'autres sources d'information.
Hoe de NMBS ten onder lijkt te gaan in een spelletje ‘Risk’: ‘De politiek heeft de NMBS vaak misbruikt’Jaar na jaar pakten de NMBS en de regering uit met extra treinen. Maar in werkelijkheid nam de overbelasting van de versleten sporen en treinen ges...
Lire la suite »
24 urenstaking op het spoor vanavond van start: hier zal je hinder ondervindenOp het Belgische spoornet gaat vanaf 22 uur vanavond een 24 urenstaking van start. Als gevolg van de treinstaking zal morgen maar een kwart van de treinen rijden, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Vooral in de provincies Namen en Luxemburg zal de hinder groot zijn. Ook op woensdag en donderdag vinden nog vakbondsacties plaats, maar daarover zal NMBS pas later communiceren.
Lire la suite »
Te weinig personeel, te weinig treinen en nu ook drie dagen staking: NMBS zit in sukkelstraatjeDe NMBS zit in een storm waar het maar niet uit geraakt. Te weinig personeel en te weinig treinen, en daardoor teveel vertraging en teveel miserie voor de reizigers. Als klap op de vuurpijl volgen deze week dan nog drie dagen staking. De ambitie van de regering om van de spoorwegen de ruggengraat van de mobiliteit te maken, lijkt bijzonder veraf.
Lire la suite »
Toekomstig NMBS-bestuurslid Descheemaecker: 'Begrijp vakbonden, maar jammer dat ze naar stakingswapen grijpen'De week ziet er niet rooskleurig uit voor wie op de trein rekent om ergens te geraken, want de spoorvakbonden gaan vanaf vanavond 22 uur 3 dagen lang actievoeren.
Lire la suite »
Sander Loones (N-VA) vraagt De Croo inzage in communicatie met De Bleeker: “Hij gaf zijn akkoord voor begroting”Kamerlid Sander Loones (N-VA) vraagt premier Alexander De Croo in een brief om inzage in zijn communicatie met zijn partijgenote en voormalig staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) over de verspreiding van de eerste versie van de begroting 2023. Hij doet dat nadat een medewerker van De Bleeker te kennen heeft gegeven dat het kabinet-De Croo 'expliciet' zijn akkoord zou gegeven hebben voor de gewraakte begroting die De Bleeker had ingediend. De woordvoerder van De Croo ontkent dat.
Lire la suite »